Pim Lammers
 • Een zomers kerstverhaal

  2020-01-23

  Voor ‘Notulen van het Onzichtbare’, het platform van De Nieuwe Oost | Wintertuin, kreeg ik de volgende schrijfopdracht: ‘schrijf een verhaal over de smaak van winter‘. Dit resulteerde uiteindelijk in Boeuf Bourguignon in augustus, een zomers kerstverhaal:

  Ik zuig aan het rietje totdat er niets anders dan een slurpend geluid uitkomt. Mijn zus is er waarschijnlijk al, maar voor de zekerheid schuif ik de milkshakebeker en de papieren zak onder de stoel.
  Twee jonge meisjes fietsen langs, hun benen bloot tot aan een strak, kort broekje. Ik kijk ze na en stap daarna mijn auto uit.

  ‘Dag jongen,’ zegt mijn moeder en ze geeft me drie zoenen. ‘Dat is alweer even geleden. Waar is Romana?’
  ‘Dat is uit mam.’ Al twee jaar.
  ‘Ah nee, wat jammer nou,’ zegt ze en gaat me voor de woonkamer in. ‘Was het glad op de weg?’
  Zonder op een antwoord te wachten, loopt ze naar de keuken.
  Ik ruik nog niets aangebrands. En er hangt ook geen gekke, ondefinieerbare lucht in huis. Ik zou deze geur juist bijna lekker willen noemen. Boeuf bourguignon zoals boeuf bourguignon hoort te ruiken. Maar geur kan misleiden, dat is hier de afgelopen twee jaar al zo vaak gebeurd.
  Mijn moeder maakt elke woensdag boeuf bourguignon. Bijna vijfentwintig jaar lang was dat het gerecht dat we alleen met kerst aten. Sommige families weten niet meer waar hun tradities vandaan komen, maar dat is bij ons nooit het geval geweest. Mijn zus besloot op haar twaalfde dat boeuf bourguignon onze kerstmaaltijd moest worden.

  Klik hier om verder te lezen.

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven