Pim Lammers
 • Mijn evangelische beste vriend

  2019-01-09

  Toen ik vijftien was, kwam er een nieuwe jongen bij mij in de klas. Hij was opgegroeid in Afrika waar zijn ouders als zendelingen actief waren. De jongen was zelf ook erg gelovig.

  Hij was ook erg aardig en al gauw werd hij een van mijn beste vrienden. Hij was lief, begripvol en grappig. We hadden altijd goede gesprekken, vaak over het geloof. Hij vertelde daar graag over en ik luisterde graag naar hem. Hij kon mooi vertellen en ik leerde zo veel over religie, over God. Hoewel ikzelf niet geloofde – dat doe ik ook nog steeds niet – ontdekte ik via hem wel hoe mooi geloven kan zijn.

  Wat tijdens onze gesprekken nooit naar voren kwam, was dat ik op jongens viel. Ik was doodsbang voor zijn reactie. Ik was ervan overtuigd dat hij stiekem vol zat met vooroordelen én oordelen over homoseksualiteit. Dat kon niet anders. Hij zou heel boos worden. Hij zou de vriendschap verbreken. Hij zou niet eens meer naast mij willen zitten in de klas. Ik vertelde het hem dus maar niet.

  Maar toen ik voor het eerst verkering kreeg, kon ik niet anders. Hij was een van mijn beste vrienden en ik kon mijn liefde niet langer geheimhouden. De middag waarop ik bij hem uit de kast kwam, zaten we in zijn tuin. We dronken ice tea en hadden het over meisjes, over zijn zoveelste verliefdheid. Ik was zenuwachtig. Maar met trillende stem begon ik toch: ‘Ik ben ook verliefd.’ Hij keek me verrast aan en vroeg: ‘Op wie dan?’ Ik liet hem een foto zien en zei: ‘Op Olivier.’

  Hij ging niet schelden, hij begon niet over sodomie. Hij zei: ‘Knappe jongen.’

  Ik bleek juiste degene met vooroordelen te zijn. Want zijn belangrijkste les over het geloof leerde ik die middag in zijn achtertuin. Ik kwam erachter dat zijn religie vooral over liefde gaat. Hij maakte mij duidelijk dat God daarin geen onderscheid maakt: mijn liefde voor Olivier verschilde niet van zijn liefde voor meisjes. Liefde is liefde.

  Deze week las ik allerlei nieuwsberichten over de Nashville-verklaring, ondertekend door een groot aantal mannen van middelbare leeftijd. Ik dacht weer even terug aan mijn evangelische beste vriend en aan wat hij mij toen vertelde. Toch gek dat een zestienjarige jongen het geloof en de liefde beter begreep dan zij.

  (Afbeelding: Milja Praagman.)

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven