Pim Lammers
 • Geloof boven geaardheid

  2020-01-19

  Afgelopen zaterdag verscheen in TIJD (weekendbijlage van de Trouw) mijn persoonlijke reportage: Geloof boven geaardheid – Terug naar zijn Jehovah’s. In het artikel beschrijf ik de bijzondere ontmoeting met een ex-geliefde, Lesley. Hij heeft ontslag genomen, zijn huur opgezegd en afscheid genomen van zijn vrienden. Hij gaat terug naar zijn familie, terug naar de Jehova-gemeenschap.

  “Ik sta op Utrecht Centraal en open mijn WhatsApp. Ik schrijf hem dat hij me onder de ‘wolkjeslamp’ kan vinden. Daarna klik ik op de foto boven ons gesprek. Het is een selfie met één van zijn zussen. Ze lachen, ze lijken gelukkig. Heel even vraag ik me af of Jehova’s Getuigen wel selfies mogen maken, en of ze überhaupt wel op WhatsApp mogen zitten.

  Als ik opkijk van mijn scherm zie ik dezelfde lach als op de foto. Lesley loopt op me af. Hij draagt een paarse pet, dezelfde die hij jaren geleden ook altijd op had. Hij heeft geen stropdas om, schiet door mijn hoofd. Ik was ervan overtuigd dat stropdassen verplicht waren. Of zou hij zich voor mij hebben omgekleed? Ik besluit hem dat later te vragen. Ik wil hem nu eerst omhelzen.

  En eindelijk, na jaren, doen we dat weer.”

  Lees het hele artikel hier.

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven