Pim Lammers
 • White Raven voor ‘De boer en de dierenarts’!

  2019-10-10

  Elk jaar worden de White Ravens uitgereikt: aanbevelingen voor bijzondere boeken uit de wereld van de internationale kinder- en jeugdliteratuur. In 2019 zijn dat 200 titels, waaronder 10 uit Nederland. En ik ben ontzettend blij om te melden dat ‘De boer en de dierenarts’ één van die boeken is die dit jaar een White Raven hebben gekregen!

  Over ons boek wordt het volgende gezegd:
  The story of this endearing picture book about love – especially love between two men – is told with simplicity in poetic language. Well-chosen words can help approach a theme that some consider “difficult”. This is certainly the case in this book, whose message is: Love is for everyone. The multi-layered black-and-white pencil drawings have a surprisingly intense coloration. The illustrator uses different perspectives, paying special attention to the eyes of both the human and animal characters.

   

 • Nieuwe vertaling: ‘Mijn verjaardag gaat niet door!’

  2019-10-01

  Deze week verscheen een nieuwe vertaling van mijn hand: Mijn verjaardag gaat niet door! van Jo Simmons, met illustraties van Nathan Reed. Dit is het tweede boek dat ik van dit duo vertaal en het was opnieuw een feest om te mogen doen. De grappen, een absurdistisch verhaal, gekke personages – allemaal ingrediënten voor een heerlijk kinderboek!

  Mijn verjaardag gaat niet door! gaat over Tom: hij is bijna jarig en kan niet wachten tot het zover is. Dit jaar is het zijn Geluksverjaardag, dus het zal een onvergetelijke dag worden! Maar na een paar ongelukjes – zo wordt de chihuahua van zijn oma geplet door een varken dat van het dak valt – besluiten zijn ouders dat zijn verjaardag niet doorgaat. Dat kan Tom niet laten gebeuren! Hij zet alles op alles om zijn verjaardag tóch door te laten gaan. Zal het hem lukken?

  Lees hier meer over het boek.

 • De Kindernacht van de Poëzie

  2019-09-11

  Na het succes van de eerste twee edities vindt de Kindernacht dit jaar alweer voor de derde keer plaats, op zaterdag 28 september 2019. De Kindernacht is in TivoliVredenburg op de middag voorafgaand aan  de ‘grote’ Nacht. Samen met hun ouders, familie, vriendjes en vriendinnetjes kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar komen luisteren naar gedichten en rijmpjes rond het thema van 2019: reis mee.

  Ik ben ontzettend vereerd dat ik dit jaar gevraagd ben voor de Kindernacht. Samen met onder andere Joke van Leeuwen en Kees Spiering zal ik deze middag gedichten voordragen. Ik heb er natuurlijk ontzettend veel zin in, al ben ik ook een beetje zenuwachtig: voor de allereerste keer draag ik mijn kinderpoëzie voor en dan sta ik ook nog eens op het podium met zulke grote namen!

  Klik hier voor meer informatie. 

 • Nieuw boek: ‘ben ik een kip?’

  2019-09-09

  Deze week verschijnt mijn nieuwste boek ben ik een kip?. In opdracht van Uitgeverij Zwijsen bedacht ik het script voor een zoekboek met het thema ‘dieren’. De talentvolle illustrator Jan van Lierde maakte er vervolgens indrukwekkende illustraties bij.

  Het boek gaat over een wezentje dat zich afvraagt wat hij nou eigenlijk is: ben ik een kip? ben ik een aap? ben ik een koe? Hij gaat op zoek naar zichzelf en komt zo in de meest gekke situaties terecht.

  Het boek is onderdeel van de reeks ‘Leren Lezen Zoekboek’. Bij deze reeks wordt er gewerkt met een bijzonder AVI-niveau, een soort AVI0 – nog wat eenvoudiger dan AVI Start. Aan de hand van de zoekplaten gaan kinderen op zoek naar woorden en naar dieren. Het boek is dus zeer geschikt voor kinderen die nét beginnen met leren lezen of die niet kunnen wachten om te beginnen met leren lezen.

  Bestel het boek hier.

 • De Nationale Voorleesdagen 2020

  2019-09-03

  Het duurt nog even, maar de eerste aanvragen voor De Nationale Voorleesdagen 2020 komen al binnen! Van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari worden door het hele land in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (voorlees-)activiteiten georganiseerd.

  Omdat ‘De boer en de dierenarts’ is uitgekozen als één van de tien mooiste prentenboeken van het afgelopen jaar, zal er extra aandacht aan dit boek worden besteed. Tijdens deze dagen kunt u mij dan ook boeken met een speciaal programma rondom dit boek. Ik ben beschikbaar voor lezingen, voorleessessies en andere activiteiten. Het is ook mogelijk om mij samen met illustrator Milja Praagman te boeken.

  Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met mij of met de Schrijverscentrale.

 • ben ik een kip?

  2019-06-04

  Begin dit jaar schreef ik ben ik een kip?, een tekst voor een zoekboek in opdracht van Uitgeverij Zwijsen. Een boek voor de jongste kinderen die beginnen met leren lezen. Illustrator Jan van Lierde is op dit moment nog druk bezig met de zoekplaten, maar ik kan verklappen dat die erg mooi gaan worden.

  Het boek zal verschijnen in augustus, maar is nu hier te reserveren. Als voorproefje wil ik jullie alvast voorstellen aan onze hoofdpersoon, dit lieve monstertje dat zich steeds maar weer afvraagt wat voor dier hij is: ben ik een kip? ben ik een aap? ben ik een vis?

 • Gedichtenreeks ‘Mannen’

  2019-05-28

  Het is poëzieweek bij Hard//hoofd: de hele week verschijnen er gedichten van bekende en onbekende dichters. Gisteren werd bijvoorbeeld het prachtige ‘Ochtendritueel (na ruzie)‘ van Iduna Paalman gepubliceerd.

  Vandaag was mijn gedichtenreeks ‘Mannen’ aan de beurt. In drie coming of age-gedichten vertel ik over een jongen wiens leven door mannen wordt beheerst:

   

  I

  Mijn liniaal leert mij: langer dan normaal,
  maar nog steeds geen lef om postzegels te plakken.

  Als mijn ouders slapen klik ik mannen aan.
  Buurmannen, leraren, trainers, vaders.

  Terug in bed verzin ik vingers,
  verkracht met fantasieën,
  val, nog niet uit schuld ontheven, in slaap.

  Lees mijn andere gedichten hier.

 • Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen!

  2019-05-27

  Afgelopen weekend werd bekendgemaakt welke boeken genomineerd zijn voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2019-2020. Dat was geweldig nieuws voor mij en Joris Thys, want ‘Het grote kleine monster’ is één van de gelukkige genomineerden!

  Ons boek is samen met zeven andere boeken uitgekozen voor de leeftijdsgroep 6 tot en met 8 jaar. Het komende jaar zullen dus honderden Vlaamse kinderen deze boeken lezen en hun stem uitbrengen. Kijk voor meer informatie op de website van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

 • Schrijfresidentie Finland

  De afgelopen weken verbleef ik voor een schrijfresidentie in het prachtige Finland. Voor een maand lang was Sysmä, een klein plaatsje in de middle of nowhere van Finland, mijn thuis. Daar mocht ik wonen en werken in een prachtige villa, Villa Sarkia.

  Vier weken lang heb ik daar in alle rust geschreven, gelezen, door de bossen gewandeld en in de sauna gezeten. De villa was een ideale plek voor een schrijver om zich af te sluiten en zich volledig op een verhaal te richten. Het heeft mij dan ook erg geholpen bij mijn schrijfproces.

  Ook komend jaar wordt de villa beschikbaar gesteld voor schrijvers die voor een bepaalde periode daar willen wonen en werken. Kijk hier voor meer informatie. Ik kan de residentie in ieder geval aan elke schrijver aanraden!

   

 • ‘De boer en de dierenarts’ in de Prentenboek TopTien!

  2019-04-23

  Vandaag is de Prentenboek TopTien van het jaar 2020 bekendgemaakt. Een comité van jeugdbibliothecarissen koos uit alle prentenboeken van het afgelopen jaar de tien mooiste boeken. Ik ben dan ook ontzettend trots en blij dat ‘De boer en de dierenarts’ van mij en Milja Praagman in deze lijst staat!

  Uit de TopTien wordt ook elk jaar het ‘Prentenboek van het Jaar’ gekozen. Voor 2020 is dat ‘Moppereend’ van de geweldige Petr Horáček. Dit boek zal samen met de negen andere boeken extra aandacht krijgen tijdens de Nationale Voorleesdagen in 2020.

  De Nationale Voorleesdagen zijn van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari 2020. Tijdens deze dagen zal ik natuurlijk scholen en bibliotheken bezoeken om voor te lezen uit ‘De boer en de dierenarts’ en uit ander werk. Wilt u mij boeken voor uw school, bibliotheek of andere organisatie? Klik dan hier voor meer informatie.

   

 • Nieuwe vertaling: Broer te ruil!

  2019-04-04

  Vandaag verscheen mijn eerste grote vertaling: ‘Broer te ruil!’. Uitgeverij Billy Bones vroeg mij om ‘I swapped my brother on the internet’ van Jo Simmons en Nathan Reed te vertalen. Een hilarisch boek over een jongen die zijn broer ruilt op het internet. Een uitdagende, maar ontzettend leuke klus!

  Jelle wordt he-le-maal gek van zijn oudere broer Ted. Wanneer hij een advertentie ziet om zijn broer te ruilen op het internet, twijfelt hij geen moment. Met één klik op de knop van de BroerZusRuil-website ontvangt Jelle de volgende dag nog een nieuwe broer. Maar die broer blijkt heel anders te zijn dan gedacht. Als het volledig uit de hand loopt, moet Jelle weer een nieuwe broer aanvragen. Maar bij elke broer die ze hem sturen, gaat alles helemaal mis. Zal Jelle ooit de perfecte broer vinden?

  Lees hier meer over dit boek.

 • Queerboeken.nl

  2019-02-12

  Toen ik op de middelbare school zat, wilde ik boeken lezen over jongens zoals ik: jongens die verliefd worden op jongens. Maar het was moeilijk om die boeken te vinden, er was geen handige databank met de mooiste queerboeken. Ik durfde het niet aan de bibliothecaresse te vragen en op internet kwam ik vooral de zwaar literaire boeken tegen.

  Nu is er ein-de-lijk een site waarop de mooiste queerboeken voor jongeren (én natuurlijk volwassenen) zijn verzameld: www.queerboeken.nl Aan de hand van deze site kunnen middelbare scholieren boeken vinden die over henzelf gaan óf die juist over een ander gaan. Het zal hopelijk bijdragen aan meer diversiteit op de literatuurlijsten!

  Ik ben erg blij dat ik mee mocht werken aan de totstandkoming van deze site. Hierdoor heb ik een aantal prachtige nieuwe boeken ontdekt, zoals Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny, en een paar prachtige klassiekers ‘herontdekt’, zoals Je moet dansen op mijn graf. Fijn om te weten dat middelbare scholieren dit soort boeken nu makkelijker kunnen vinden!

  (De komende jaren mag ik de site aanvullen met nieuwe – en oude – queerboeken die interessant/leuk zijn voor jongeren. Tips zijn natuurlijk welkom!)

 • Stomende seks

  2019-01-18

  Al lange tijd werk ik zorgvuldig aan mijn imago als ‘brave kinderboekenschrijver’. Maar aan die beeldvorming komt nu toch echt een eind door het artikel Stomende seks. Voor de nieuwste ZIZO-Magazine schreef ik namelijk een persoonlijke reportage over mijn eerste bezoek aan een gaysauna:

  ‘Pim (25) en zijn vriend gaan vaak naar sauna’s om te ontspannen. Maar in een gaysauna zijn ze nog nooit geweest. Daar gaan ze nu voor het eerst heen: niet om te ontspannen maar om de spanning op te zoeken.’

  Lees het hele vier paginalange artikel nu in de ZIZO-Magazine. Je kunt een gratis exemplaar meenemen bij een van de afhaalpunten of online lezen.

 • Mijn evangelische beste vriend

  2019-01-09

  Toen ik vijftien was, kwam er een nieuwe jongen bij mij in de klas. Hij was opgegroeid in Afrika waar zijn ouders als zendelingen actief waren. De jongen was zelf ook erg gelovig.

  Hij was ook erg aardig en al gauw werd hij een van mijn beste vrienden. Hij was lief, begripvol en grappig. We hadden altijd goede gesprekken, vaak over het geloof. Hij vertelde daar graag over en ik luisterde graag naar hem. Hij kon mooi vertellen en ik leerde zo veel over religie, over God. Hoewel ikzelf niet geloofde – dat doe ik ook nog steeds niet – ontdekte ik via hem wel hoe mooi geloven kan zijn.

  Wat tijdens onze gesprekken nooit naar voren kwam, was dat ik op jongens viel. Ik was doodsbang voor zijn reactie. Ik was ervan overtuigd dat hij stiekem vol zat met vooroordelen én oordelen over homoseksualiteit. Dat kon niet anders. Hij zou heel boos worden. Hij zou de vriendschap verbreken. Hij zou niet eens meer naast mij willen zitten in de klas. Ik vertelde het hem dus maar niet.

  Maar toen ik voor het eerst verkering kreeg, kon ik niet anders. Hij was een van mijn beste vrienden en ik kon mijn liefde niet langer geheimhouden. De middag waarop ik bij hem uit de kast kwam, zaten we in zijn tuin. We dronken ice tea en hadden het over meisjes, over zijn zoveelste verliefdheid. Ik was zenuwachtig. Maar met trillende stem begon ik toch: ‘Ik ben ook verliefd.’ Hij keek me verrast aan en vroeg: ‘Op wie dan?’ Ik liet hem een foto zien en zei: ‘Op Olivier.’

  Hij ging niet schelden, hij begon niet over sodomie. Hij zei: ‘Knappe jongen.’

  Ik bleek juiste degene met vooroordelen te zijn. Want zijn belangrijkste les over het geloof leerde ik die middag in zijn achtertuin. Ik kwam erachter dat zijn religie vooral over liefde gaat. Hij maakte mij duidelijk dat God daarin geen onderscheid maakt: mijn liefde voor Olivier verschilde niet van zijn liefde voor meisjes. Liefde is liefde.

  Deze week las ik allerlei nieuwsberichten over de Nashville-verklaring, ondertekend door een groot aantal mannen van middelbare leeftijd. Ik dacht weer even terug aan mijn evangelische beste vriend en aan wat hij mij toen vertelde. Toch gek dat een zestienjarige jongen het geloof en de liefde beter begreep dan zij.

  (Afbeelding: Milja Praagman.)

 • De boer en de dierenarts gaan op reis!

  2019-01-02

  2019 begint erg goed voor de boer en de dierenarts: ze mogen op reis! Komend jaar zal mijn tweede prentenboek, ‘De boer en de dierenarts‘ met illustraties van de geweldige Milja Praagman, in maar liefst drie talen verschijnen:

  • Spaans (Uitgeverij: Hércules de Ediciones)
  • Galicisch (Uitgeverij: Hércules de Ediciones)
  • Frans (Noord-Amerika, Uitgeverij: Groupe d’éditions la courte échelle Inc.)

  Ik ken geen Spaans, Galicisch of Frans, maar Google Translate wel: ‘El granjero y el veterinario’, ‘O agricultor eo veterinario’ en ‘Le fermier et le vétérinaire’ zullen binnenkort als titels in boekenkasten staan. Zo kunnen kinderen in verschillende delen van de wereld lezen over hoe mooi en divers de liefde kan zijn!

  
  

 • Nieuw boek bij Uitgeverij Querido

  2018-11-29

  Begin volgend jaar verschijnt mijn nieuwste boek, een voor mij héél bijzonder boek. Het is namelijk mijn allereerste bij Uitgeverij Querido! Dit jaar mocht ik een contract bij ze tekenen, waar ik natuurlijk ontzettend blij mee ben. En alsof dat nog niet genoeg was, stelden ze als illustrator de geweldige Marije Tolman voor!

  Marije ging meteen aan de slag met de illustraties en al vrij snel stond er een kleine koe op papier. Dus nu mag ik jullie eindelijk voorstellen aan de lieve en dappere Eefje, hoofdpersoon van mijn nieuwste boek ‘Er was eens een koe’!

  Eefje houdt van sprookjes, ze kent ze dan ook allemaal. Maar geen enkel sprookje gaat over een koe! Dat vindt ze heel jammer: ze wil zó graag een verhaal over zichzelf horen. Dus Eefje moet op zoek naar haar eigen sprookje…

 • Zwarte Piet is racistisch

  2018-11-21

  Zes jaar geleden plaatste ik een statusupdate op Facebook, een post waar ik me nu heel erg voor schaam. Maar ik was er toen van overtuigd dat er niets racistisch was aan Zwarte Piet en dat ik het n-woord te pas en te onpas kon gebruiken. Ik zag simpelweg niet wat er verkeerd aan was: met Zwarte Piet groeide ik van kleins af aan op en het n-woord gebruikte ik ook al jaren – net als iedereen om mij heen. Dan was er toch niets verkeerd aan?

  Gelukkig denk ik nu al een paar jaar niet meer zo. Ik begon met het lezen van artikelen over deze onderwerpen en het bekijken van documentaires en praatprogramma’s. Langzaam maar zeker leerde ik bij en kreeg ik nieuwe inzichten door dappere mensen als Jerry Afriyie en Sylvana Simons. Zij en anderen hebben mij laten inzien hoe onze maatschappij werkt. Ik kwam erachter dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en racisme in stand houdt. Ik kwam erachter dat ik het n-woord niet hoor te gebruiken. Ik kwam erachter dat er nog veel moet veranderen in Nederland.

  Dus om nog even te reageren op mijn 18-jarige ik: nee, je was geen racist, maar je was wel onwetend en had niet in de gaten dat je opgroeide in een wereld vól met racistische denkbeelden.

  Ik deel deze afbeelding dus niet omdat ik het er nog steeds mee eens ben. Ik deel dit juist omdat ik het er niet meer mee eens ben. Ik hoop hiermee dan ook te laten zien dat het mogelijk is om te leren van anderen, om van mening te veranderen. ‘Wie nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd,’ zo luidt een bekend citaat.

  Ik dacht dat het sneller zou gaan, maar de gebeurtenissen van dit weekend (en de reacties daarop van enkele politici) stemmen mij droevig. Daarom plaats ik nu dit bericht. Omdat ik hoop dat nog veel mensen zullen leren, dat nog veel mensen van mening zullen veranderen.

 • Halloween!

  2018-10-26

  Volgende week is het Halloween! De dag waarop we enge films kijken, enge boeken lezen en ons natuurlijk verkleden als enge monsters. Voor wie nog inspiratie zoekt voor een mooi kostuum, kunnen de monsters uit ‘Het grote kleine monster’ vast helpen!
   
  ‘Papa jaagt op monsters.
  Grote monsters met sterke klauwen.
  Met vuur uit hun neus.
  Met scherpe tanden.
  Met stekels op hun rug.
  Enge monsters.
  Hele enge monsters.’
   
  Het boek is verkrijgbaar via (online) boekwinkels, zoals Bol.com.

 • Elke week Kinderboekenweek!

  2018-10-16

  Helaas is de Kinderboekenweek alweer even afgelopen. Maar ik mag gelukkig terugkijken op een ontzettend mooie week vol bijzondere ontmoetingen, inspirerende klassenbezoeken en andere leuke voorleessessies. De dagen waren dan ook gevuld met blije kinderen en prachtige verhalen. Eigenlijk zou elke week Kinderboekenweek moeten zijn!

  Ook in de andere weken is (voor-)lezen natuurlijk erg belangrijk. Gelukkig mag ik dan ook de rest van het jaar scholen, bibliotheken en andere plekken bezoeken om kinderen het plezier van boeken bij te brengen. Zo mag ik vandaag naar het AZC in Drachten om daar aan de kinderen voor te lezen.

  Wil je mij ook uitnodigen voor een klassenbezoek of andere voorleessessie? Ik ben het hele jaar door te boeken via De Schrijverscentrale of stuur een mail naar pimlammers@gmail.com.

   

 • Genomineerd voor de Boekenleeuw 2018!

  2018-10-15

  ‘Het lammetje dat een varken is’ wordt ook in België omarmd: vandaag is bekendgemaakt dat ik met mijn prentenboek ben genomineerd voor de Boekenleeuw 2018! Ik ben natuurlijk ontzettend trots en blij met deze prijs, vooral omdat dit betekent dat we nóg meer kinderen kunnen laten zien hoe mooi en divers onze wereld is.

  De Boekenleeuw is één van de belangrijkste Vlaamse prijzen voor jeugdliteratuur en wordt jaarlijks uitgereikt aan het best geschreven kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De prijs zal worden uitgereikt op maandag 29 oktober tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen. Die dag zal ook de Boekenpauw uitgereikt worden, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek.

  Lees hier meer over de prijzen.

 • ‘Het grote kleine monster’ weer leverbaar

  2018-10-10

  Er waren wat leveringsproblemen vlak na de verschijning van mijn nieuwste boek ‘Het grote kleine monster’. Gelukkig is het vanaf vandaag weer te bestellen via de (online) boekhandel.

  Dus geef jezelf deze Kinderboekenweek nog een kinderboek cadeau en bestel vandaag een exemplaar. Dan lees je morgen al over Edo, zijn vader én het grote monster:

  ‘Het is een groot monster!’
  ‘Het is een eng monster!’
  Dat zeggen de mensen uit het dorp.
  Zij zijn bang.
  En daarom komt papa.
  Hij gaat het monster zoeken, vinden én vangen.

   

  Klik hier om het boek te bestellen.

 • Meer diversiteit in kinderliteratuur

  2018-10-03

  Gisteren was ik te gast bij Radio EenVandaag en hield daar een pleidooi over meer diversiteit in kinderliteratuur. Mijn radio-optreden is hier terug te luisteren (en te zien).

  Hieronder vind je de volledige tekst:

  Voeg het toe aan de lijst met universele kinderrechten: elk kind moet zichzelf herkennen in een kinderboek. Maar helaas is de hoofdpersoon nog te vaak een witte jongen die verliefd wordt op meisjes, wiens moeder dan altijd in de keuken staat en wiens vader altijd aan het werk is. De wereld is veel diverser, veel mooier.

  Waar zien we jongens en meisjes van kleur? Waar zien we queer personages?

  Boeken moeten álle kinderen een thuis bieden. Elk kind moet zichzelf terug zien in een verhaal. Zodat ze weten dat ze niet gek of vreemd zijn, dat ze niet alleen zijn. Kinderliteratuur kan ons dingen leren, over onszelf én over de ander. Zij kan vooroordelen wegnemen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Want wat we op jonge leeftijd lezen, nemen we mee voor de rest van ons leven.

  Kinderboeken moeten er dus zijn voor álle kinderen: voor Ayoub, voor Abdullah, voor Lia en haar twee moeders, voor Kevin in zijn rolstoel, voor Ilias die verliefd wordt op Peter, voor Samantha die zijn naam zal veranderen in Joris, voor Thomas die ook eens een prinses wil zijn.

  Zo divers als onze wereld is, zo divers moeten ook onze kinderboeken zijn.

   

   

   

 • Het grote kleine monster

  2018-10-01

  Vandaag vier ik feest: ‘Het grote kleine monster’ is uit!

  Het is altijd een bijzonder moment om als auteur de eerste exemplaren van je nieuwste boek te ontvangen en te bekijken. Dat was nu ook zeker het geval en dat komt vooral door Joris Thys. Zijn illustraties zijn prachtig geworden, stuk voor stuk kleine kunstwerkjes.

  ‘Het grote kleine monster’ gaat over Edo: zijn vader jaagt op monsters: grote monsters met sterke klauwen en vuur uit hun neus. Edo wil mee, maar dat mag niet van papa. Dat is gemeen! Edo is wel klein, maar hij weet zeker dat hij monsters kan vangen. Stiekem sluipt hij het bos in en ontdekt daar een echt monster …

  Het boek is voor te lezen van 5 jaar en kinderen kunnen het boek zelf lezen vanaf 7.

  Vanaf vandaag kun je een exemplaar kopen in de boekhandel of online bestellen. Bestel hem bijvoorbeeld hier.

   

 • Bert & Ernie

  2018-09-19

  Bert en Ernie zijn uit de kast! Onlangs vertelde scenarioschrijver en bedenker Mark Salzman in een interview met magazine Queerty ons meer over de relatie tussen de twee Sesamstraat-poppen. Op de vraag of ze een stelletje zijn, antwoordde hij: “I always felt that without a huge agenda, when I was writing Bert & Ernie, they were.

  In het tv-programma EditieNL mocht ik iets zeggen over kinderen en het belang van homoseksuele rolmodellen:

  Zodra het over de liefde tussen twee mannen gaat, hoor je iedereen zeggen dat kinderen daar nog niet mee bezig zijn. Gaat het over heteroseksuele liefde, dan wordt dat gezien als iets moois dat we juist aan kinderen moeten leren.”

  Bekijk het hele fragment hier: https://www.rtl.nl/video/d81d8051-224d-4181-8057-bfeac0d4d251/

  (Overigens kwam na dit interview het productiebedrijf van Sesamstraat naar buiten met een statement waarin ze stelden dat het om twee goede vrienden gaat en dat de poppen ‘geen seksuele geaardheid’ hebben. Een belachelijke redenering die mijn bovenstaande quote benadrukt: er zijn in de Sesamstraat-geschiedenis tal van voorbeelden te noemen waarin de heteroseksuele geaardheid van poppen duidelijk wordt, met als bekendste voorbeeld Kermit en Miss Piggy.)

 • Verliefd op Jonas

  2018-09-17

  Op de middelbare school was ik vijf jaar lang verliefd op Jonas, een klasgenoot. Hij was mijn grote onbereikbare en onbeantwoorde liefde. Toch heb ik me vaak afgevraagd hoe hij over mij dacht: was hij niet stiekem ook verliefd op mij? Onlangs sprak ik met hem af om daar achter te komen. Ik was nooit eerder zó zenuwachtig, maar ik moest het hem wel vertellen:

  ‘Misschien staat hij wel op, loopt hij boos weg. Misschien blijft hij zitten, zegt hij dat hij ook verliefd was op mij.
  Hij moet het weten. Ik moet het weten.
  “Ik was verliefd op je, van de tweede tot aan de zesde klas.”
  Ik zeg het vlug, uit het niets. Jonas kijkt me aan en weet duidelijk niet wat hij moet zeggen.
  “Sorry”, zeg ik. “Ik wilde dit niet ongemakkelijk maken.”
  “Hoe lang was je verliefd op mij?” vraagt hij verbaasd.’

  Mijn stuk ‘Verliefd op Jonas’ werd afgelopen zaterdag gepubliceerd in TIJD, weekendbijlage van Trouw. De prachtige illustraties zijn van Kwennie Cheng. Het hele artikel is nu te lezen op de website van Trouw, klik daarvoor hier.

   

 • Sesamstraat

  2018-08-22

  Begin dit jaar werd ik gevraagd te werken als scriptschrijver voor het bekende televisieprogramma Sesamstraat. Ik mocht verschillende scènes schrijven met geweldige personages, waaronder natuurlijk Meneer Aart, Pino en Ieniemienie. Een leuke én leerzame ervaring.

  Mijn eerste scènes zijn nu terug te kijken:

  STILTE (01.56): https://www.npostart.nl/sesamstraat/15-08-2018/VPWON_1290076

  BELONING (03.33): https://www.npostart.nl/sesamstraat/22-08-2018/VPWON_1290078

 • Rolmodel met nagellak

  2018-08-06

  Voor ZIZO online schreef ik een column over mijn veertienjarige rolmodel:

  “Wacht, we moeten nog een foto maken.” De vriend met wie ik in het park witte wijn uit plastic glazen drink, haalt zijn iPhone uit zijn tas. Hij houdt hem omhoog, knijpt zijn ogen een beetje samen en glimlacht. Voor ik mijn hoofd naast dat van hem plaats, vraag ik hem waarom dat moet. Hij antwoordt: “Dat moet voor de veertienjarigen! Wij zijn hun rolmodellen en moeten ze laten zien hoe we ons leven leiden.”

  We zijn allebei geen bekende YouTubers, maar ergens moet ik hem gelijk geven. Op mijn veertiende hield ik ook oudere homo’s in de gaten via social media, toen nog via Hyves. Ik wilde weten hoe hun leven eruitzag en dus hoe mijn leven er later uit zou zien.
  Dat is inmiddels tien jaar geleden, nu ben ik zelf ouder. Maar betekent dat ook dat ík nu een rolmodel ben?

  Lees de hele column hier.

 • Zilveren Griffel

  2018-06-21

  Tijdens de Midzomerkinderboekenborrel 2018 van het CPNB mocht ik een Zilveren Griffel voor ‘Het lammetje dat een varken is’ in ontvangst nemen. Het is een enorme eer dat ik voor mijn allereerste boek al zo’n prachtige prijs mag ontvangen! De Griffel heeft een mooi plekje gekregen in mijn boekenkast – soms kijk ik er even naar en dan kan ik het nog steeds niet helemaal geloven.

  Ik ben erg blij met deze bekroning: het is een fijne motivatie om weer nieuwe boeken te maken, natuurlijk samen met de geweldige Milja Praagman zonder wie dit boek er nooit was geweest!

  Over het boek zei de jury het volgende:

  “Dit mooie verhaal met happy end kan op diverse niveaus worden gelezen. Simpel als dierenverhaal met pratende dieren en diepzinniger als het verhaal over een sterk gekoesterd verlangen om te zijn zoals de ander. Het transgender-idee is op treffende wijze teruggebracht tot de stadia die de transformatie met zich meebrengt: het ontdekken, ervoor uit komen, je ernaar gedragen en geaccepteerd worden door je omgeving. De eenvoudige tekst en beeldende tekeningen spreken voor zich. Geen woord te veel, geen beeld te weinig. Een complex thema trefzeker teruggebracht tot de kern. Een lam in een verkeerd dierenhok. Het lammetje dat een varken is is een inspirerend boek voor jong en oud dat een Griffel verdient.”

  Lees het volledige jury-rapport hier.

   

   

 • Twee mannen, veel gegiechel

  2018-05-23

  Voor de Krant van Lezen werd ik gevraagd om een column te schrijven over mijn leven als auteur. Ik besloot om te schrijven over een van mijn eerste auteursbezoeken aan een basisschoolklas.

  ‘Het zijn twee mannen die verliefd op elkaar zijn.’
  Alle kinderen beginnen te giechelen.
  ‘Vinden jullie dat gek?’ vraag ik.
  De meeste kinderen schudden hun hoofd, maar één jongetje zegt resoluut: ‘Ja, dat is heel gek!’

  Klik op de afbeelding om verder te lezen:

  Ik ben naast auteursbezoeken aan basisschoolklassen, ook te boeken voor andere lezingen. Neem voor meer informatie contact met mij op.

 • Vaders die vragen

  2018-05-04

  Ik schreef na anderhalf jaar eindelijk weer eens een kortverhaal voor volwassenen. Ik wilde weer laten zien dat ik niet alleen voor kinderen schrijf, maar ook… óver kinderen. Het nieuwe stuk draagt de titel ‘Vaders die vragen’ en is nu te lezen op de Revisor:

  Eva wilde echt geen geld, ze herhaalde het nog eens.
  ‘Maar waarom bel je dan wel?’ 
  ‘Ik kom hem volgende week langsbrengen.’
  ‘Wie?’
  ‘Thomas.’
  ‘Thomas?

  Lees verder op de site van de Revisor.

   

 • Ode op Eurostory

  2018-04-02

  Eurostory is weer begonnen! Op deze literair-journalistieke website over het Eurovisie Songfestival verschijnen er elke dag nieuwsartikelen, columns en interviews. Vorig jaar schreef ik een ode aan een belangrijk optreden uit 1998: Dana International. Ook dit jaar schreef ik een ode, dit keer aan een optreden uit 2007:

  DE WERELD VAN DE IERSE VROLIJKHEID

  Op de avond van het Eurovisie Songfestival in 2007 zat ik niet voor de televisie. Mijn ouders wel. Het was dan ook toeval dat ik naar beneden kwam om chips en cola uit de keuken te halen op het moment dat het mooiste nummer van die avond aan de beurt was. Alsof een slangenbezweerder speelde en ik zijn dier was, hoorde ik de eerste fluittonen en werd meteen naar de bank geleid. Daar, tussen mijn ouders ingeklemd, keek ik naar een prachtig optreden.

  Lees hier verder.

 • Vertaler

  2018-03-27

  Afgelopen maand verschenen er twee boeken waar ik iets mee te maken heb: ‘Vogeltje en Bo’ van David Bedford en Mandy Stanley en ‘Ziggy en het maanlicht’ van Kristyna Litten. Ik heb deze boeken niet geschreven of geïllustreerd; ik heb ze mogen vertalen!

  De bijzondere prentenboeken zijn de eerste twee vertalingen die ik heb mogen doen. In opdracht van Uitgeverij C. de Vries-Brouwers vertaalde ik de boeken van het Engels naar het Nederlands. Lees hier meer over de boeken.

 • El cordero que es un cerdito

  2018-03-21

  ‘El cordero que es un cerdito’ zo luidt de officiële Spaanse vertaling van ‘Het lammetje dat een varken is’. Het is nog maar kort geleden dat de Spaanse uitgeverij, Hércules Ediciones, dit boek op de markt bracht, maar we hebben nu al veel mooie reacties gekregen.

  Zo is hier een prachtige recensie te lezen van ‘Mi Mundo con ellos Tres’ (fijn dat Google Translate bestaat!). Het is bijzonder om te lezen dat het boek niet alleen maar Nederlandse kinderen weet te bereiken, maar nu ook aan Spaanse kinderen voorgelezen wordt.

  Wil je jouw kinderen ook in het Spaans voorlezen? Dan kun je hier of hier het boek bestellen.

 • Poëziedebuut op Hard//hoofd!

  2018-03-19

  Mijn poëziedebuut, ‘De afdrukken op onze schouders’ is nu te lezen op Hard//hoofd! Eind vorig jaar schreef ik het gedicht voor FRONT, een expositie in het Concertgebouw Brugge. Voor het gedicht liet ik me inspireren door het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten.

  i.

  De ram staart ons aan.
  Ontheemd, onthoofd, ontheven.
  En ernaast onze zonen:
  brengt ere.
  We gaven eerst de oudste,
  daarna de jongste
  en vervolgens hun broers.
  We namen
  geen afscheid.
  Er werd geschreeuwd:
  “Nog niet genoeg?”
  We slachten ook de engel
  en weten:
  er is nu niemand meer
  om ons tegen te houden.

   

  Lees het hele gedicht op de website van Hard//hoofd.

  (Illustratie: Roos Vink.)

   

 • ‘De boer en de dierenarts’ is uit!

  2018-02-19

  Twee weken geleden ging er wat mis bij de drukkerij en vervolgens zaten Milja en ik in spanning: komt het boek nog wel op tijd? Gelukkig was dat het geval en konden Milja en ik gisteren ons nieuwste boek laten zien. Eindelijk is het zover: ‘De boer en de dierenarts‘ is uit!

  Milja en ik kijken terug op een prachtige en feestelijke avond. We hebben genoten van het spetterende optreden van Manoeuvre Gay Man’s Chorus Amsterdam, leerden veel tijdens de quiz van Stichting Zo-ook en zijn trots dat wij het eerste exemplaar mochten uitreiken aan de Gayfarmers. Wij willen graag iedereen bedanken die aanwezig was en heeft meegeholpen om van deze avond een succes te maken.

  Ook niet onbelangrijk om te vermelden: het boek is vanaf nu te koop! Officieel ligt het boek pas donderdag in de winkels, maar online kun je het boek al bestellen.  Dat kan bijvoorbeeld bij Libris, Bruna of een willekeurige andere webwinkel.

  Meteen na onze boekpresentatie verscheen onze eerste én lovende recensie. Weblog Spinzi schreef over het boek: “Schrijver en illustrator slagen er wederom in om het verhaal van complexiteit te ontdoen, net zoals zij dat hebben gedaan bij Het lammetje dat een varken is.” De rest van de recensie kun je hier lezen.

   

 • Nog even wachten…

  2018-02-07

  Het is vandaag woensdag 7 februari. De dag dat ‘De boer en de dierenarts’ in de winkels zou liggen. Zou liggen. Want helaas ligt hij er niet. Er is iets misgegaan bij de drukkerij en daardoor kan het boek nog niet verschijnen.

  Vandaag dus geen oproep om naar de winkels te rennen en ook geen vrolijke selfie van mij, Milja en het boek. Wij moeten nog even geduld hebben, nog even wachten. Het boek wordt uitgesteld en zal pas op 22 februari officieel verschijnen.

  Nu denk je vast: en de boekpresentatie dan?! De boekpresentatie op 18 februari in de OBA gaat gewoon door en het boek zal er ook zijn! Sterker nog, het boek zal er als ‘speciale uitgave’ te verkrijgen zijn. Er is vanuit de uitgeverij namelijk een spoedopdracht gedaan, waardoor je deze eerste exemplaren toch een beetje kunt zien als een soort ‘limited edition’. Nóg een goede reden om naar de boekpresentatie te komen!

  Verder wil ik dit bericht over de vertraging aangrijpen om alvast deze prachtige illustratie van Milja met jullie te delen (klik op de afbeelding om hem in het groot te bekijken):

 • Boekpresentatie ‘De boer en de dierenarts’

  2018-01-28

  Zondag 18 februari presenteren Milja en ik ons nieuwste boek: ‘De boer en de dierenarts’. Deze feestelijke presentatie is openbaar en vindt plaats in de theaterzaal van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Inloop is vanaf 18.45 en om 19u zal het programma beginnen.

  Onderdeel van het programma is onder andere een optreden van het geweldige Manoeuvre, het Gay Men’s Chorus Amsterdam (http://www.manoeuvre.nl). De avond wordt afgesloten met een borrel en boekverkoop.

  Hieronder vind je een officiële uitnodiging met meer informatie of kijk in het Facebook-event: https://www.facebook.com/events/537836829882858/

 • ABCYourself-avond – 15 februari 2018

  Donderdagavond 15 februari is het weer zover: de jaarlijkse ABCYourself-avond!

  ABCYourself is een schrijfproject waarbij jonge schrijftalenten onder begeleiding van Edward van de Vendel aan nieuwe stukken werken. Onderdeel van het project zijn bovendien de geweldige theateravonden waarbij de nieuwste ABCYourselvers zichzelf presenteren.

  Het programma van zo’n theateravond bestaat daarnaast uit verschillende literaire en muzikale gasten. Dit jaar zijn dat onder andere schrijfster Connie Palmen en muzikant Jeangu Macrooy! De avond wordt gehouden in De Balie in Amsterdam.
  Kom je ook? Zet jezelf dan op aanwezig bij het Facebook-event.

  In de zomer van 2014 verscheen ik als zomergast op de website van ABCYourself en in 2016 keerde ik voor een half jaar terug. Ik schreef in die tijd meerdere verhalen die je hier kunt lezen.

 • Cover ‘De boer en de dierenarts’

  2017-12-14

  Toen Milja aan ‘Het lammetje dat een varken is’ werkte, belde ze mij ineens op. Ze vertelde dat de boer en de dierenarts tijdens het illustreren verliefd op elkaar waren geworden! Onbewust had Milja ze zo getekend dat ze heel verliefd leken. En dat gebeurde dan ook: ik ben meteen gaan schrijven en voor ik het wist had ik een nieuw verhaal af, een verhaal met de titel ‘De boer en de dierenarts’.

  Nu mag ik vol trots daarvan de cover laten zien! Het is het tweede boek van mij en Milja, een prentenboek met het thema verliefd zijn:
  Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig hebben de dieren een plan…

  Voor de rest van het boek moet je nog heel even geduld hebben, maar op zondagavond 18 februari zal ik het boek voorlezen tijdens de boekpresentatie in de OBA. Kom je ook? Alvast een kleine spoiler van het boek: Milja maakte weer prachtige illustraties!

   

 • Op naar Colombia!

  2017-12-04

  Mijn allereerste internationale reis als auteur staat op de planning! In april 2018 zal ik afreizen naar Bogotá, Colombia. Daar ben ik uitgenodigd voor de Feria Internacional del Libro de Bogotá (International Book Fair Bogota), één van de belangrijkste boekenbeurzen in Latijns-Amerika.

  Ik voel me vereerd dat ik tijdens deze boekenbeurs lezingen mag geven en deel mag nemen aan het programma. Ik mag bovendien een paar dagen in de prachtige stad Barranquilla verblijven om ook daar lezingen te geven. Die lezingen zullen onder andere gaan over seksuele en genderdiversiteit en de representatie daarvan in de (kinder-)literatuur. In dezelfde periode zal in Colombia El corderito que es un cerdito verschijnen, de Spaanse vertaling van Het lammetje dat een varken is. Ik kijk er nu al naar uit!

  Niet welkom?

  Helaas zullen het boek en ik niet door iedereen met open armen ontvangen worden. Afgelopen week kreeg Hercules, mijn Spaanse uitgeverij, een vervelend bericht van de distributeur die hun boeken in Colombia verspreidt: El corderito que es un cerdito gingen ze absoluut niet distribueren. Waarom? Omdat dat ‘tegen hun ethische en morele waarden ingaat’, zo lieten ze weten. Ze wilden niks met het prentenboek te maken hebben.

  Gelukkig heeft de uitgeverij dit opgelost en is er een andere distributeur gevonden. Het prentenboek kan dus alsnog naar Colombia komen! En de reactie van de distributeur laat zien dat dit soort boeken daar nog zeker nodig zijn. Al gaat het in Colombia steeds beter met de LHBT-rechten, homoseksuele stellen mogen er trouwen én adopteren, de strijd is nog niet gestreden. De houding van de bevolking loopt in bepaalde gebieden nog sterk achter op de progressieve wetgeving. Ik ben dan ook benieuwd wat voor reacties er nog meer gaan komen tijdens mijn bezoek in Colombia. Ik hoop in ieder geval dat El corderito que es un cerdito een bijdrage aan de emancipatie strijd kan leveren.

 • Queerlezen

  2017-11-11

  Er zijn ontzettend veel prachtige queerboeken geschreven, zowel bekende als onbekende boeken. Samen met goede vriend en collega-schrijver Edward van de Vendel ben ik dan ook een nieuw leesproject begonnen: Queerlezen. Hiervoor lezen wij allerlei boeken met een queer-component.

  Verschillende soorten boeken komen aan bod: romans, kinderboeken, poëzie, essaybundels en zo verder. We lezen bovendien niet alleen nieuwe boeken, maar ook oude boeken. Zo zijn we al verschillende (onterecht) vergeten boeken tegengekomen.

  De mooiste boeken die wij tegenkomen, bespreken wij op onze nieuwe website. Het project is daarmee een ode aan alle prachtige queerboeken die er bestaan. Van de eerste 13 boeken die volgens ons een ode verdienen, zijn nu besprekingen te lezen op www.queerlezen.nl.

   

   

 • Poëzie in België

  2017-11-07

  Voor het Concertgebouw Brugge maak ik mijn debuut als dichter. Vanaf aanstaande vrijdag kun je daar terecht om FRONT te bezichtigen, een tentoonstelling met beeldend werk van 12 jonge kunstenaars die zich lieten inspireren door het War Requiem van Benjamin Britten. Mijn aandeel aan de expositie is een gedichtenreeks getiteld De afdrukken op onze schouders. De tekst is gebaseerd op de prachtige poëzie van Wilfred Owen, dichter en militair ten tijde van WO I.

  De afdrukken op onze schouders wordt als ‘mini-dichtbundel’ uitgedeeld bij de tentoonstelling. Hieronder kun je alvast het eerste deel lezen:

  i.

  De ram staart ons aan.
  Ontheemd, onthoofd, ontheven.
  En ernaast onze zonen:
  brengt ere.
  We gaven eerst de oudste,
  daarna de jongste
  en vervolgens hun broers.
  We namen
  geen afscheid.
  Er werd geschreeuwd:
  “Nog niet genoeg?”
  We slachten ook de engel
  en weten:
  er is nu niemand meer
  om ons tegen te houden.

   

  De tentoonstelling is te zien tot en met 26 november. Vrijdagavond aanstaande zal de Opening Night plaatsvinden. Voor meer informatie over de voorstelling of de expo: klik hier.

 • Signeersessie op de Boekenbeurs Antwerpen

  2017-10-28

  Zaterdag 4 november signeer ik op de jaarlijkse Boekenbeurs Antwerpen. Van 11u tot 13u zit ik klaar om prentenboeken van een handtekening, opdracht of boodschap te voorzien. Ik ben natuurlijk niet alleen: naast mij zit Milja Praagman! Zij zal prachtige lammetjes en varkentjes in de boeken tekenen.

  Komen jullie langs? Klik hier voor meer informatie.

 • Queer Boekentips

  2017-09-17

  Gay.nl vroeg mij voor hun nieuwe rubriek ‘De Queer Boekentips van…’ om vijf queer-boeken te tippen. Het werden mijn vijf lievelingsboeken, waaronder Een Klein Leven van Hanya Yanagihara:

  “752 pagina’s en toch wil je dat het er meer waren geweest. Je wilt nog urenlang lezen over hoofdpersoon Jude en zijn vrienden, vriendschappen die het boek zo geweldig maken. Vooral die met Willem: zo’n vriend wil je hebben, zo’n vriend wil je zijn. Een klein leven is een ode aan de vriendschap en aan het feit dat vrienden je nieuwe familie kunnen zijn.”

  Meer lezen? Klik dan hier.

 • El cordero que es un cerdo

  2017-08-17

  Het lammetje dat een varken is‘ is in het Spaans ‘El cordero que es un cerdo’. Althans, dat zegt mijn Google Translate. Gelukkig hoef ik het boek niet zelf in het Spaans te gaan vertalen: er is een Spaanse uitgeverij die het prentenboek van mij en Milja gaat uitgeven! Binnenkort kun je dus in het Spaans én Galicisch over het varkentje lezen.

 • De eerste schetsen van ‘De boer en de dierenarts’

  2017-07-07

  ‘Het lammetje dat een varken is’ ligt nog niet eens zo lang in de winkel, maar het verhaal voor het tweede deel – ‘De boer en de dierenarts’ – is al klaar. En inmiddels is Milja Praagman aan de slag gegaan met het illustreren van dit verhaal. Het is geweldig om ook dit verhaal langzaam tot leven te zien komen. Het duurt nog even voordat de illustraties klaar zijn, maar ik kijk nu al uit naar de boekpresentatie van dit tweede prentenboek van mij en Milja!


  (klik op de afbeelding om hem te vergroten)

   

  Reageren? Stuur gerust een mail naar pimlammers@gmail.com.

   

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven