Pim Lammers
 • Meer diversiteit in kinderliteratuur

  2018-10-03

  Gisteren was ik te gast bij Radio EenVandaag en hield daar een pleidooi over meer diversiteit in kinderliteratuur. Mijn radio-optreden is hier terug te luisteren (en te zien).

  Hieronder vind je de volledige tekst:

  Voeg het toe aan de lijst met universele kinderrechten: elk kind moet zichzelf herkennen in een kinderboek. Maar helaas is de hoofdpersoon nog te vaak een witte jongen die verliefd wordt op meisjes, wiens moeder dan altijd in de keuken staat en wiens vader altijd aan het werk is. De wereld is veel diverser, veel mooier.

  Waar zien we jongens en meisjes van kleur? Waar zien we queer personages?

  Boeken moeten álle kinderen een thuis bieden. Elk kind moet zichzelf terug zien in een verhaal. Zodat ze weten dat ze niet gek of vreemd zijn, dat ze niet alleen zijn. Kinderliteratuur kan ons dingen leren, over onszelf én over de ander. Zij kan vooroordelen wegnemen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Want wat we op jonge leeftijd lezen, nemen we mee voor de rest van ons leven.

  Kinderboeken moeten er dus zijn voor álle kinderen: voor Ayoub, voor Abdullah, voor Lia en haar twee moeders, voor Kevin in zijn rolstoel, voor Ilias die verliefd wordt op Peter, voor Samantha die zijn naam zal veranderen in Joris, voor Thomas die ook eens een prinses wil zijn.

  Zo divers als onze wereld is, zo divers moeten ook onze kinderboeken zijn.

   

   

   

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven