Pim Lammers
 • Op naar Colombia!

  2017-12-04

  Mijn allereerste internationale reis als auteur staat op de planning! In april 2018 zal ik afreizen naar Bogotá, Colombia. Daar ben ik uitgenodigd voor de Feria Internacional del Libro de Bogotá (International Book Fair Bogota), één van de belangrijkste boekenbeurzen in Latijns-Amerika.

  Ik voel me vereerd dat ik tijdens deze boekenbeurs lezingen mag geven en deel mag nemen aan het programma. Ik mag bovendien een paar dagen in de prachtige stad Barranquilla verblijven om ook daar lezingen te geven. Die lezingen zullen onder andere gaan over seksuele en genderdiversiteit en de representatie daarvan in de (kinder-)literatuur. In dezelfde periode zal in Colombia El corderito que es un cerdito verschijnen, de Spaanse vertaling van Het lammetje dat een varken is. Ik kijk er nu al naar uit!

  Niet welkom?

  Helaas zullen het boek en ik niet door iedereen met open armen ontvangen worden. Afgelopen week kreeg Hercules, mijn Spaanse uitgeverij, een vervelend bericht van de distributeur die hun boeken in Colombia verspreidt: El corderito que es un cerdito gingen ze absoluut niet distribueren. Waarom? Omdat dat ‘tegen hun ethische en morele waarden ingaat’, zo lieten ze weten. Ze wilden niks met het prentenboek te maken hebben.

  Gelukkig heeft de uitgeverij dit opgelost en is er een andere distributeur gevonden. Het prentenboek kan dus alsnog naar Colombia komen! En de reactie van de distributeur laat zien dat dit soort boeken daar nog zeker nodig zijn. Al gaat het in Colombia steeds beter met de LHBT-rechten, homoseksuele stellen mogen er trouwen én adopteren, de strijd is nog niet gestreden. De houding van de bevolking loopt in bepaalde gebieden nog sterk achter op de progressieve wetgeving. Ik ben dan ook benieuwd wat voor reacties er nog meer gaan komen tijdens mijn bezoek in Colombia. Ik hoop in ieder geval dat El corderito que es un cerdito een bijdrage aan de emancipatie strijd kan leveren.

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven