Pim Lammers
 • Cover ‘De boer en de dierenarts’

  2017-12-14

  Toen Milja aan ‘Het lammetje dat een varken is’ werkte, belde ze mij ineens op. Ze vertelde dat de boer en de dierenarts tijdens het illustreren verliefd op elkaar waren geworden! Onbewust had Milja ze zo getekend dat ze heel verliefd leken. En dat gebeurde dan ook: ik ben meteen gaan schrijven en voor ik het wist had ik een nieuw verhaal af, een verhaal met de titel ‘De boer en de dierenarts’.

  Nu mag ik vol trots daarvan de cover laten zien! Het is het tweede boek van mij en Milja, een prentenboek met het thema verliefd zijn:
  Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig hebben de dieren een plan…

  Voor de rest van het boek moet je nog heel even geduld hebben, maar op zondagavond 18 februari zal ik het boek voorlezen tijdens de boekpresentatie in de OBA. Kom je ook? Alvast een kleine spoiler van het boek: Milja maakte weer prachtige illustraties!

   

 • Op naar Colombia!

  2017-12-04

  Mijn allereerste internationale reis als auteur staat op de planning! In april 2018 zal ik afreizen naar Bogotá, Colombia. Daar ben ik uitgenodigd voor de Feria Internacional del Libro de Bogotá (International Book Fair Bogota), één van de belangrijkste boekenbeurzen in Latijns-Amerika.

  Ik voel me vereerd dat ik tijdens deze boekenbeurs lezingen mag geven en deel mag nemen aan het programma. Ik mag bovendien een paar dagen in de prachtige stad Barranquilla verblijven om ook daar lezingen te geven. Die lezingen zullen onder andere gaan over seksuele en genderdiversiteit en de representatie daarvan in de (kinder-)literatuur. In dezelfde periode zal in Colombia El corderito que es un cerdito verschijnen, de Spaanse vertaling van Het lammetje dat een varken is. Ik kijk er nu al naar uit!

  Niet welkom?

  Helaas zullen het boek en ik niet door iedereen met open armen ontvangen worden. Afgelopen week kreeg Hercules, mijn Spaanse uitgeverij, een vervelend bericht van de distributeur die hun boeken in Colombia verspreidt: El corderito que es un cerdito gingen ze absoluut niet distribueren. Waarom? Omdat dat ‘tegen hun ethische en morele waarden ingaat’, zo lieten ze weten. Ze wilden niks met het prentenboek te maken hebben.

  Gelukkig heeft de uitgeverij dit opgelost en is er een andere distributeur gevonden. Het prentenboek kan dus alsnog naar Colombia komen! En de reactie van de distributeur laat zien dat dit soort boeken daar nog zeker nodig zijn. Al gaat het in Colombia steeds beter met de LHBT-rechten, homoseksuele stellen mogen er trouwen én adopteren, de strijd is nog niet gestreden. De houding van de bevolking loopt in bepaalde gebieden nog sterk achter op de progressieve wetgeving. Ik ben dan ook benieuwd wat voor reacties er nog meer gaan komen tijdens mijn bezoek in Colombia. Ik hoop in ieder geval dat El corderito que es un cerdito een bijdrage aan de emancipatie strijd kan leveren.

 • Queerlezen

  2017-11-11

  Er zijn ontzettend veel prachtige queerboeken geschreven, zowel bekende als onbekende boeken. Samen met goede vriend en collega-schrijver Edward van de Vendel ben ik dan ook een nieuw leesproject begonnen: Queerlezen. Hiervoor lezen wij allerlei boeken met een queer-component.

  Verschillende soorten boeken komen aan bod: romans, kinderboeken, poëzie, essaybundels en zo verder. We lezen bovendien niet alleen nieuwe boeken, maar ook oude boeken. Zo zijn we al verschillende (onterecht) vergeten boeken tegengekomen.

  De mooiste boeken die wij tegenkomen, bespreken wij op onze nieuwe website. Het project is daarmee een ode aan alle prachtige queerboeken die er bestaan. Van de eerste 13 boeken die volgens ons een ode verdienen, zijn nu besprekingen te lezen op www.queerlezen.nl.

   

   

 • Poëzie in België

  2017-11-07

  Voor het Concertgebouw Brugge maak ik mijn debuut als dichter. Vanaf aanstaande vrijdag kun je daar terecht om FRONT te bezichtigen, een tentoonstelling met beeldend werk van 12 jonge kunstenaars die zich lieten inspireren door het War Requiem van Benjamin Britten. Mijn aandeel aan de expositie is een gedichtenreeks getiteld De afdrukken op onze schouders. De tekst is gebaseerd op de prachtige poëzie van Wilfred Owen, dichter en militair ten tijde van WO I.

  De afdrukken op onze schouders wordt als ‘mini-dichtbundel’ uitgedeeld bij de tentoonstelling. Hieronder kun je alvast het eerste deel lezen:

  i.

  De ram staart ons aan.
  Ontheemd, onthoofd, ontheven.
  En ernaast onze zonen:
  brengt ere.
  We gaven eerst de oudste,
  daarna de jongste
  en vervolgens hun broers.
  We namen
  geen afscheid.
  Er werd geschreeuwd:
  “Nog niet genoeg?”
  We slachten ook de engel
  en weten:
  er is nu niemand meer
  om ons tegen te houden.

   

  De tentoonstelling is te zien tot en met 26 november. Vrijdagavond aanstaande zal de Opening Night plaatsvinden. Voor meer informatie over de voorstelling of de expo: klik hier.

 • Signeersessie op de Boekenbeurs Antwerpen

  2017-10-28

  Zaterdag 4 november signeer ik op de jaarlijkse Boekenbeurs Antwerpen. Van 11u tot 13u zit ik klaar om prentenboeken van een handtekening, opdracht of boodschap te voorzien. Ik ben natuurlijk niet alleen: naast mij zit Milja Praagman! Zij zal prachtige lammetjes en varkentjes in de boeken tekenen.

  Komen jullie langs? Klik hier voor meer informatie.

 • Queer Boekentips

  2017-09-17

  Gay.nl vroeg mij voor hun nieuwe rubriek ‘De Queer Boekentips van…’ om vijf queer-boeken te tippen. Het werden mijn vijf lievelingsboeken, waaronder Een Klein Leven van Hanya Yanagihara:

  “752 pagina’s en toch wil je dat het er meer waren geweest. Je wilt nog urenlang lezen over hoofdpersoon Jude en zijn vrienden, vriendschappen die het boek zo geweldig maken. Vooral die met Willem: zo’n vriend wil je hebben, zo’n vriend wil je zijn. Een klein leven is een ode aan de vriendschap en aan het feit dat vrienden je nieuwe familie kunnen zijn.”

  Meer lezen? Klik dan hier.

 • El cordero que es un cerdo

  2017-08-17

  Het lammetje dat een varken is‘ is in het Spaans ‘El cordero que es un cerdo’. Althans, dat zegt mijn Google Translate. Gelukkig hoef ik het boek niet zelf in het Spaans te gaan vertalen: er is een Spaanse uitgeverij die het prentenboek van mij en Milja gaat uitgeven! Binnenkort kun je dus in het Spaans én Galicisch over het varkentje lezen.

 • Interview The Gay Issue

  2017-07-18

  The Gay Issue interviewde mij over mijn coming out en mijn allereerste verliefdheid: ik was zeven en smoorverliefd op Fiebe, een personage uit de Vlaamse kinderserie Peperbollen (uitgezonden op Ketnet).

  Klik op de afbeelding om de tekst te lezen.

 • De eerste schetsen van ‘De boer en de dierenarts’

  2017-07-07

  ‘Het lammetje dat een varken is’ ligt nog niet eens zo lang in de winkel, maar het verhaal voor het tweede deel – ‘De boer en de dierenarts’ – is al klaar. En inmiddels is Milja Praagman aan de slag gegaan met het illustreren van dit verhaal. Het is geweldig om ook dit verhaal langzaam tot leven te zien komen. Het duurt nog even voordat de illustraties klaar zijn, maar ik kijk nu al uit naar de boekpresentatie van dit tweede prentenboek van mij en Milja!


  (klik op de afbeelding om hem te vergroten)

   

  Reageren? Stuur gerust een mail naar pimlammers@gmail.com.

   

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven