Pim Lammers
 • Zilveren Griffel

  2018-06-21

  Tijdens de Midzomerkinderboekenborrel 2018 van het CPNB mocht ik een Zilveren Griffel voor ‘Het lammetje dat een varken is’ in ontvangst nemen. Het is een enorme eer dat ik voor mijn allereerste boek al zo’n prachtige prijs mag ontvangen! De Griffel heeft een mooi plekje gekregen in mijn boekenkast – soms kijk ik er even naar en dan kan ik het nog steeds niet helemaal geloven.

  Ik ben erg blij met deze bekroning: het is een fijne motivatie om weer nieuwe boeken te maken, natuurlijk samen met de geweldige Milja Praagman zonder wie dit boek er nooit was geweest!

  Over het boek zei de jury het volgende:

  “Dit mooie verhaal met happy end kan op diverse niveaus worden gelezen. Simpel als dierenverhaal met pratende dieren en diepzinniger als het verhaal over een sterk gekoesterd verlangen om te zijn zoals de ander. Het transgender-idee is op treffende wijze teruggebracht tot de stadia die de transformatie met zich meebrengt: het ontdekken, ervoor uit komen, je ernaar gedragen en geaccepteerd worden door je omgeving. De eenvoudige tekst en beeldende tekeningen spreken voor zich. Geen woord te veel, geen beeld te weinig. Een complex thema trefzeker teruggebracht tot de kern. Een lam in een verkeerd dierenhok. Het lammetje dat een varken is is een inspirerend boek voor jong en oud dat een Griffel verdient.”

  Lees het volledige jury-rapport hier.

   

   

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven