Pim Lammers
 • Zwarte Piet is racistisch

  2018-11-21

  Zes jaar geleden plaatste ik een statusupdate op Facebook, een post waar ik me nu heel erg voor schaam. Maar ik was er toen van overtuigd dat er niets racistisch was aan Zwarte Piet en dat ik het n-woord te pas en te onpas kon gebruiken. Ik zag simpelweg niet wat er verkeerd aan was: met Zwarte Piet groeide ik van kleins af aan op en het n-woord gebruikte ik ook al jaren – net als iedereen om mij heen. Dan was er toch niets verkeerd aan?

  Gelukkig denk ik nu al een paar jaar niet meer zo. Ik begon met het lezen van artikelen over deze onderwerpen en het bekijken van documentaires en praatprogramma’s. Langzaam maar zeker leerde ik bij en kreeg ik nieuwe inzichten door dappere mensen als Jerry Afriyie en Sylvana Simons. Zij en anderen hebben mij laten inzien hoe onze maatschappij werkt. Ik kwam erachter dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en racisme in stand houdt. Ik kwam erachter dat ik het n-woord niet hoor te gebruiken. Ik kwam erachter dat er nog veel moet veranderen in Nederland.

  Dus om nog even te reageren op mijn 18-jarige ik: nee, je was geen racist, maar je was wel onwetend en had niet in de gaten dat je opgroeide in een wereld vól met racistische denkbeelden.

  Ik deel deze afbeelding dus niet omdat ik het er nog steeds mee eens ben. Ik deel dit juist omdat ik het er niet meer mee eens ben. Ik hoop hiermee dan ook te laten zien dat het mogelijk is om te leren van anderen, om van mening te veranderen. ‘Wie nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd,’ zo luidt een bekend citaat.

  Ik dacht dat het sneller zou gaan, maar de gebeurtenissen van dit weekend (en de reacties daarop van enkele politici) stemmen mij droevig. Daarom plaats ik nu dit bericht. Omdat ik hoop dat nog veel mensen zullen leren, dat nog veel mensen van mening zullen veranderen.

 • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven