Pim Lammers
  • Pim Lammers (1993) schreef al toen hij nog op de basisschool zat. Zijn eerste verhaaltjes gingen over zijn knuffeldieren en wat voor avonturen zij beleefden als Pim lag te slapen. Op zijn twaalfde werd hij voor het eerst verliefd en ruilde de avontuurlijke verhalen in voor liefdespoëzie. Pim schreef wel honderd gedichten over de mooiste blauwe ogen die hij ooit had gezien. Hij schreef ze op in een dagboekje en liet ze aan niemand lezen – al helemaal niet aan die leuke jongen uit zijn klas!

    Inmiddels mogen mensen wél lezen wat Pim schrijft – schrijven is zijn beroep geworden. In 2017 verscheen zijn debuut: ‘Het lammetje dat een varken is’. Dit prentenboek is het eerste Nederlandse transgender-prentenboek en is geïllustreerd door Milja Praagman. Voor het boek ontving Pim in 2018 een Zilveren Griffel en werd daarmee de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs.

    Na zijn debuut verscheen al snel het vervolg, De boer en de dierenarts – over een verlegen boer die niet durft te zeggen dat hij verliefd is op de dierenarts. Dit boek stond in de Prentenboek TopTien 2020 en ontving een White Raven, een internationale jeugdliteratuurprijs. Andere boeken van Pim zijn onder andere Het grote kleine monster (genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2020), Hoe beroof je een bank? en ben ik een kip?. Klik hier voor een overzicht van al zijn boeken.

    Pim schrijft niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hij schrijft verhalen, poëzie en (persoonlijk) reportages voor kranten en literaire tijdschriften. Voor zijn teksten won hij een aantal prijzen, waaronder WriteNow! Amsterdam. Naast zijn werk als schrijver, werkt hij als vertaler van kinderboeken. Klik hier voor een overzicht van al zijn vertalingen. Ook is Pim recensent voor BiblionWinq en Queerboeken.nl. Hij studeerde politicologie en Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

     

  • Ontwerp en uitwerking door: August van de Ven